Skötselråd

Tvätta rätt (& lätt)

För att du skall få mesta möjliga valuta för pengarna när det gäller skötsel av din förseglade bil, har vi några enkla råd som vi rekommenderar att du följer.

Generellt så bör du alltid undvika att mekaniskt bearbeta den smuts som har fastnat på bilens lack, ta alltid bra kemi till hjälp för att lösa upp smutsen. Var även försiktig med tex. snöborste, isskrapa mm. för att minimera reprisken.

För att din bil och lacken skall må bra så rekommenderar vi att du tvättar bilen minst två gånger per månad. Eller så ofta som du tycket att det behövs.

I våra butiker finner du allt du behöver för att lyckas med tvätten och vi hjälper dig gärna med råd & tips.

Följer du dessa enkla skötselråd kommer du att ha en skinande ren bil för lång tid framåt. 

Gör så här:
1. Lägg på avfettning i följande ordning (börja alltid nerifrån och uppåt).
a.) Petroleumbaserad kallavfettning för att lösa asfalt/tjära aplicera på hela baksidan – sidorna upp till bilens midja – fälgar och vid behov på fronten, låt verka 5-10min.
b.) Alkalisk miljöavfettning för att lösa resterande smuts, aplicera på hela bilen inkl fälgar & hjulhus, låt verka ca 5-10min.

Under sommartid kan du hoppa över punkt 1a. och vid behov komplettera med insektsborttagare på front & utsatta delar.

2. Spola sedan av bilen med högtryckstvätt & kallt / ljummet vatten, börja nerifrån med horisontella rörelser och arbeta dig uppåt, spara taket till sist. Var noga med att skölja bort all löst sittande smuts
3. När du nu avlägsnat all löst sittande smuts kan du tvätta bilen med schampo & svamp utan risk för repor. Innan du börjar med schamponering kan du lägga fälgrengöring  på fälgarna så får det verka medans du tvättar.

Använd alltid ett ph-neutralt schampo och använd alltid en ren ny svamp!

4. Skölj därefter bilen noggrant med vatten men börja nu från taket och skölj uppifrån och neråt.
5. Kontrollera nu att all asfalt & tjära är borta, känn med handen längs sidorna. Är det strävt så lägger du på lite kallavfettning och svampar försiktigt. Spola sedan av den igen.

6. Om du vill ge bilen ett snabbt & enkelt kompletterande skydd kan du aplicera ett våtvax på din nytvättade & avspolade bil. Torka sedan bilen med en ren torkduk eller sämskskinn.