Batterier

Vi har med största sannolikhet batteri till din bil, mc, traktor. husbil, fyrhjuling,lastbil eller förbrukningsbatterier till olika anläggningar i lager.

Vi erbjuder även batteriservice, montage, laddning och gratis konditionstest om så önskas.

Stort sortiment från Banner Varta Tudor Yuasa Global & Euroglobe.

I vår butik finner du ett brett sortiment av kringutrustning såsom laddare både för proffs och konsument, batteritestare, syraprovare, kabelskor och monteringstillbehör.

Så fungerar ett batteri:

Ett batteri lagrar energi. Det skapar inte energi. Ett batteri som inte laddas och fylls på med ny ström regelbundet slutar så småningom att fungera. Spänningen i fulladdad cell är 2,12 Volt. Det innebär att ett fulladdat batteri som har sex celler har en sammanlagd spänning på 12,72 Volt. Ett batteri med tre celler har en spänning på 6,36 Volt. Om ett 12-Voltsbatteri är ”halvladdat” har det en laddningsgrad på ungefär 12,4 Volt. Om batteriet har en laddningsgrad på under 12,4 Volt måste det laddas.

Varför är det viktigt med laddning?

När batteriet laddas ur övergår blyet och blyoxiden som tidigare fanns på blyplattorna till blysulfat. Blysulfatet bildar också vatten som späder ut svavelsyran. Att det bildas blysulfat är en helt naturlig del av processen i ett batteri. Vid en uppladdning av batteriet återskapas nämligen blysulfatet till bly, blyoxid och svavelsyra. Om batteriet får stå urladdat under en för lång tid växer kristallerna av blysulfat så mycket att det kan inträffa en sulfatering. Vid en sulfatering förstörs batteriet helt och hållet eftersom det inte går att återskapa så stora kristaller till bly, blyoxid och svavelsyra. Det är vid en sulfatering som batteriet rostar. Har ditt batteri tappat orken så hjälper vi dig med ett nytt batteri i originalutförande eller om du vill uppgradera till ett som är lite kraftigare.